Новости за криптовалентностСингапур ги заострува прописите за тргување со крипто за да ги заштити инвеститорите на мало

Сингапур ги заострува прописите за тргување со крипто за да ги заштити инвеститорите на мало

На Сингапур Монетарната управа воведува нови мерки за ограничување на трговијата со криптовалути на мало, со фокус на заштита на клиентите од ризиците на шпекулативните средства. Овие мерки, објавени на 23 ноември, вклучуваат забрана на крипто бизнисите да обезбедуваат стимулации како бесплатни токени за пријавување, бидејќи тоа може да го наруши расудувањето на клиентите на мало. И покрај тоа што повеќето испитаници се спротивставија на овие ограничувања на консултации, Управата тврди дека таквите стимулации може да ги наведат луѓето да тргуваат без целосно да ги разберат ризиците.

Дополнително, бизнисите повеќе нема да можат да им нудат трансакции со маржа или потпора на клиентите, а прифаќањето локални кредитни картички за крипто трансакции исто така ќе биде забрането. Ова е за да се спречи лесен пристап до финансирање на долгови за клиентите на мало. Овие правила постепено ќе стапат на сила од средината на 2024 година.

Овој потег следи по неодамнешното воведување на регулативи во Сингапур за издавачите на стабилни coin поврзани со сингапурскиот долар или валутите Г10. Регулативите покриваат аспекти како стабилност, капитал, откуп и обелоденување на резултатите од ревизијата. Само издавачите кои ги исполнуваат сите критериуми ќе бидат препознаени како „стабилни коини регулирани со MAS“.

извор

Придружи ни се

12,746ФановиДопаѓа
1,625СледбенициСледете
5,652СледбенициСледете
2,178СледбенициСледете
- Реклама -