Новости за криптовалентностMUFG партнери со JPYC за услуги на Stablecoin

MUFG партнери со JPYC за услуги на Stablecoin

MUFG, позната како најголема јапонска финансиска институција и втора по големина глобална банкарска холдинг компанија, штотуку објави партнерство со JPYC, стабилна валута поддржана од јапонскиот јен. Оваа соработка е поставена да воведе низа нови услуги фокусирани на стабилни монети, вклучително и прекугранични плаќања.

Во ова заедничко вложување, MUFG ќе го интегрира JPYC во својата платформа за токенизација наречена Progmat, како што е обелоденето во нивното неодамнешно соопштение. Progmat, кој MUFG го лансираше претходно оваа година во партнерство со истакнати играчи во индустријата како SBI Holdings, Mizuho Trust and Banking, Sumitomo Mitsui Trust Bank и NTT DATA Corporation, служи како платформа за издавање и управување со дигитални средства и може да се пофали со преку 200 членови субјекти.

Клучниот развој овде е дека JPYC ќе го искористи Progmat за издавање на стабилна коин поддржан од јапонскиот јен, усогласувајќи се со најновите регулативи за стабили коин. Поточно, JPYC има за цел да се позиционира како stablecoin дизајниран за трансфер на фондови, спаѓајќи во една од трите категории на stablecoin дефинирани со неодамнешните регулативи кои стапија на сила во јуни. Останатите две категории опфаќаат токени поддржани со депозити издадени од банки и стабилни коини од типот на доверба, кои налагаат вклученост на банка за доверба.

JPYC, како stablecoin за трансфер на фондови, веќе аплицираше за потребната лиценца, иако со ограничување на износот на дознаките, кој е ограничен на милион јени (6,811 долари). Спротивно на тоа, другите две категории на стабили коини немаат ограничувања на трансакциите. Аспирацијата на JPYC е да премине во стабилкоин од типот на доверба, и тука доаѓа во игра партнерството со MUFG. MUFG ќе дејствува како доверлива банка одговорна за чување резерви, додека стабилните коини на JPYC ќе се издаваат на платформата за токенизација Progmat.

Понатаму, оваа соработка се очекува да се прошири во олеснување на прекуграничните трансфери во иднина. Во Јапонија, на странските издавачи на стабили коини им е дозволено да работат само откако ќе добијат јапонска лиценца за давател на услуги за размена на инструменти за електронско плаќање, која повеќето допрва треба да ја обезбедат. Планот е да им се овозможи на јапонските корисници беспрекорно да ги конвертираат своите стабилни ковани поддржани од јени во стабилни пари во УСД преку девизна трансакција откако ќе бидат поставени сите потребни компоненти.

MUFG веќе неколку месеци активно ја истражува употребата на стабилни коини на девизниот пазар. Студијата во ноември вклучуваше издавање на стабилна валута поддржана со јени наречена XJPY, заедно со пандан поддржан од долари наречена XUSD, чија цел беше подобрување на населбите во екосистемот на дигитални средства.

извор

Придружи ни се

12,746ФановиДопаѓа
1,625СледбенициСледете
5,652СледбенициСледете
2,178СледбенициСледете
- Реклама -