Новости за криптовалентностЈапонија ја одобри даночната реформа на криптовалутите

Јапонија ја одобри даночната реформа на криптовалутите

Јапонската влада ја осветли ревизијата во нејзиниот план за даночна реформа за фискалната 2024 година во врска со оданочувањето на компаниите кои поседуваат криптовалути издадени од трети страни. Локалните извештаи забележуваат дека оваа промена ќе ги ослободи овие компании од данокот на проценка од пазарна вредност од крајот на годината. Претходно, таквите корпорации мораа да пријават добивки или загуби врз основа на флуктуацијата на пазарните и книговодствената вредност на затворањето на фискалната година.

Со новата реформа, средствата наменети за долгорочно држење нема да бидат предмет на ова вреднување, префрлајќи го даночното оптоварување на профитот од продажба на дигитални валути и токени. Овој потег има за цел да ги усогласи даночните третмани на корпоративните и индивидуалните инвеститори. Поттикнати од предлозите на Либерално-демократската партија и сојузниците, а под влијание на Јапонски крипто Амандманот се обидува да ја зајакне ликвидноста на јапонскиот пазар, како застапување на Asset Business Association, правејќи го конкурентен со другите азиски крипто-хабови.

Реформата е дел од пошироката стратегија на Јапонија за негување на локални стартапи во блокчејн технологијата и привлекување меѓународни вложувања. Тоа означува отстапување од претходните политики каде што само дигиталните валути што сами се издаваа беа ослободени од данокот на пазарот. Предлогот е закажан за дискусија на следната редовна седница на Диетата, за која ќе биде потребно одобрение од двата законодавни домови.

извор

Придружи ни се

12,746ФановиДопаѓа
1,625СледбенициСледете
5,652СледбенициСледете
2,178СледбенициСледете
- Реклама -