Новости за криптовалентностДефи хакерите забележаа најмали загуби во последните две години и покрај украдените 1.7 милијарди долари...

Дефи хакерите забележаа најмали загуби во последните две години и покрај украдените 1.7 милијарди долари во ноември

Извештајот од IntoTheBlock покажува дека и покрај украдените повеќе од 1.7 милијарди долари само во ноември, на определен обем, хакерите треба да ги забележат своите најниски загуби во последните две години. Податоците од давателот на блокчејн аналитика откриваат дека протоколите за заеми на DeFi и мостовите за криптовалути биле примарни цели на хакерите кои сакаат да ги исцрпат средствата од корисниците. Додека заемодавците доживеаја 34 напади што резултираа со загуби од 1.3 милијарди долари поради кражба, експлоататорите успеаја да го ограбат речиси двојно повеќе во 10 одделни инциденти. Лукас Аутумуро, раководител на истражување во IntoTheBlock, ги категоризираше експлоатирањата на DeFi во две категории на ризик: економски и технички.

Има поголем број на технички подвизи, но загубите што произлегуваат од економските фактори се многу поголеми. Повеќето од економските искористувања може да се припишат на погрешниот дизајн на механизмот, додека поголемиот дел од техничките напади се должат на пропусти на паметни договори и несоодветно управување со приватниот клуч.

Во текот на 2023 година, платформите за криптовалути и протоколите DeFi пријавија повеќекратни хакери, при што злонамерните актери украле стотици милиони дигитални средства од некои проекти. Само во ноември, хакерите заработија преку 290 милиони долари од пет платформи, насочени кон Poloniex, HTX, Heco Bridge, KyberSwap и Kronos Research.

И покрај постојаната закана од веб3 експлоатирања, TRM Labs објави 50% намалување на обемот на крипто хакирање, што бележи значителен пад во споредба со претходната година кога лошите актери ограбија над 4 милијарди долари.

Сепак, експертите ја нагласија потребата од зголемен фокус на безбедноста на синџирот и развој на алатки за ублажување на нападите. Сипан Варданјан, ко-основач и извршен директор на фирмата за сајбер безбедност Hexens, истакна дека безбедноста ќе биде клучна област на фокус во 2024 година и пошироко. Варданјан истакна дека компаниите мора да дадат приоритет на безбедноста на синџирот за индустријата да постигне значителен раст. Тој изјави дека двете основни пречки за масовното усвојување на веб3 се недоволниот регулаторен надзор и критичните ранливости на сајбер безбедноста, кои се тесно поврзани. Обезбедувањето на децентрализирани технологии мора да биде главен приоритет за да им се овозможи на инвеститорите да работат во просторот без постојан страв од финансиско уништување.

извор

Придружи ни се

12,746ФановиДопаѓа
1,625СледбенициСледете
5,652СледбенициСледете
2,178СледбенициСледете
- Реклама -