Новости за криптовалентностCFTC ја нагласува злоупотребата на вештачката интелигенција во трговијата со крипто, повикува на внимателен надзор

CFTC ја нагласува злоупотребата на вештачката интелигенција во трговијата со крипто, повикува на внимателен надзор

Властите ги истакнуваат ризиците поврзани со примамливите, но измамнички тврдења на Управувано од АИ системи за тргување со криптовалути, кои ветуваат високи или одредени профити. Подемот на софтверот за автоматско тргување ја поттикна Комисијата за тргување со фјучерси на стоки (CFTC) да издаде советување до потрошувачите, нагласувајќи дека вештачката интелигенција не може со сигурност да ги предвиди трендовите на пазарот.

Советувањето, насловено „Ви нема да ги претвори трговските ботови во машини за пари“, ги открива измамничките методи што се користат за привлекување инвеститори. Вклучува случаи како Корнелиус Јоханес Стајнберг, кој измамил инвеститори од над 1.7 милијарди долари во Биткоин (BTC).

CFTC ги предупредува трговците против примамливите, но често празни ветувања за значителни приноси од алатките засилени со вештачка интелигенција. Мелани Дево од Канцеларијата за едукација и контакт со клиентите на CFTC советува да се внимава на овие тврдења за вештачка интелигенција, забележувајќи го ризикот од експлоатација.

И покрај овие предупредувања, некои водечки размени како Bitget ја унапредуваат технологијата на ботови со вештачка интелигенција. Извршниот директор на Bitget, Грејси Чен, истакна дека нивните системи за вештачка интелигенција постојано се развиваат со анализа на податоци за историските стратегии.

Понатаму, CFTC и нејзината Канцеларија за технолошки иновации иницираа Барање за коментар (RFC) за подобро да ја разберат улогата и ризиците на вештачката интелигенција на пазарите на деривати. CFTC бара широк опсег на повратни информации за да го истражи влијанието на вештачката интелигенција на различни трговски аспекти, вклучувајќи управување со ризик, надзор на пазарот, сајбер-безбедност, аналитика и услуги на клиентите.

Претседателот на CFTC, Ростин Бехнам, ја нагласува потребата да се усогласи регулаторниот надзор со технолошкиот напредок, давајќи им приоритет на безбедноста на клиентите на пазарите во развој. RFC е од клучно значење за стратегијата на Комисијата да развие пристап за регулирање и надзор базиран на податоци.

Агенцијата, исто така, укажува на потенцијалот на вештачката интелигенција во регулаторната усогласеност, особено во надзорот на пазарот, спречувањето на перење пари (AML) и известувањето. Инвеститорите и учесниците на пазарот се поканети да ги споделат своите сознанија до 24 април 2024 година, бидејќи CFTC разгледува нови регулативи или упатства кои би можеле да ја обликуваат иднината на вештачката интелигенција и во мејнстрим и во крипто тргувањето.

извор

Придружи ни се

12,746ФановиДопаѓа
1,625СледбенициСледете
5,652СледбенициСледете
2,178СледбенициСледете
- Реклама -