Новости за криптовалентностБиткоин Групата одговара на критиката на BaFin

Биткоин Групата одговара на критиката на BaFin

Германија Bitcoin Group се соочува со зголемен надзор од финансискиот регулатор BaFin, кој идентификуваше значителни слабости во мерките на нејзината подружница Futurum Bank за спречување на перење пари и финансирање на тероризмот. Оваа акција го нагласува зголемениот акцент на усогласеноста со регулативата во индустријата за криптовалути, особено во врска со финансиските криминали.

Како одговор на наодите на регулаторот, Bitcoin Group ја препозна важноста на овие грижи и се обврза да ги реши. Компанијата изјави дека во моментов нема знаци на прекршување во нејзините практики против перење пари или финансирање на тероризам. Сепак, ова не ја ублажува целосно гравитацијата на набљудувањата на БаФин.

Критиките на BaFin се фокусираат на значителни недостатоци во внатрешните контроли на Futurum Bank, вклучувајќи ги безбедносните протоколи, процесите на длабинска анализа и процедурите за пријавување сомнителни активности. Овие прашања укажуваат на подлабоки системски проблеми во способноста на банката да открие и спречи финансиски криминал.

Марко Бодевејн, извршен директор на Биткоин Груп, зазеде проактивен став во решавањето на овие недостатоци, истакнувајќи дека брзата експанзија на компанијата можеби го надминала развојот на нејзините внатрешни процеси.

извор

Придружи ни се

12,746ФановиДопаѓа
1,625СледбенициСледете
5,652СледбенициСледете
2,178СледбенициСледете
- Реклама -